Reisseizoen & klimaat

Een vraag die regelmatig gesteld wordt is wanneer is het de beste periode om naar Chersonissos te gaan. Dat hangt er vanaf wat je in Chersonissos gaat doen en of je de drukte op wilt zoeken of juist in een rustigere periode wilt gaan. In alle gevallen geldt dat er tijdens het winterschema van de chartervluchten (november tot en met april) er weinig toeristen naar Kreta komen en veel accommodaties, faciliteiten en horecagelegenheden beperkt open of helemaal gesloten zijn.

Type vakantie: vooral stappen en strand
Type reiziger: hoofdzakelijk jongeren (18-25 jaar), veelal vrijgezel
Als je komt om te stappen en andere mensen te ontmoeten, dan moet je hier in juli en augustus zijn. Voor en na deze twee maanden is het een stuk rustiger wat betreft uitgaan. Het kan in het hoogseizoen wel erg druk zijn; daar moet je van houden. Voor veel Nederlandse jongeren is Chersonissos d bestemming om in juli en augustus te vertoeven.

Type vakantie: combinatie strand, zwembad, cultuur, lekker eten en wat stappen
Type reiziger: de oudere jongere (25-30 jaar), stelletjes
Als je de drukte niet schuwt kun je in juli of augustus gaan, maar dan bij voorkeur de eerste week juli of de laatste week van augustus. Het is dan niet te rustig, maar ook niet te druk. Juni of september zijn ook goede opties, maar houd er dan wel rekening mee dat het uitgaansleven duidelijk rustiger is.

Type vakantie: rustig aan, wat zien, wat doen en vooral relaxen met de kinderen
Type reiziger: gezinnen met jonge kinderen en/of babies
Als er nog geen leerplicht voor de kinderen aan de orde is, zijn de maanden juni, september en oktober ideaal. Lekkere temperaturen, niet te druk en weinig kans op slecht weer. Ook zijn deze maanden over het algemeen iets goedkoper, wat natuurlijk mooi meegenomen is.

Type vakantie: gemiddelde gezinsvakantie
Type reiziger: gezinnen met oudere kinderen die 's avonds later op kunnen blijven (of al gaan stappen)
Gezinnen met oudere kinderen zullen vast zitten aan de Nederlandse schoolvakanties. In de meivakantie kan het al heel aangenaam zijn op Kreta, maar bewolking, regen en temperaturen die nauwelijks de 20 graden ontstijgen zijn ook zeer goed mogelijk. Het hoogseizoen is goed te doen met oudere kids, maar je moet dan wel van drukte houden. Zowel de plaats zelf als de hotels en appartementen zijn druk bezet en dat merk je goed in een relatief kleine plaats als Chersonissos. De herfstvakantie valt aan het einde van het seizoen. Het weer is dan vaak erg aangenaam, de zee lekker warm en het is een ideale maand voor uitstapjes en om te relaxen. Het uitgaansleven is dan al vrijwel ingekakt.

Type vakantie: Chersonissos als uitvalsbasis voor uitstapjes en excursies
Type reiziger: ondernemend, wil iets van het eiland zien

Als je naar Chersonissos komt om het eiland te leren kennen en niet om alle dagen aan het strand of zwembad te liggen dan zijn de maanden mei, juni, september en oktober ideaal. Zeker mei is een aanrader als je wilt genieten van de mooie natuur en als bijkomend voordeel heb je de lagere prijzen van accommodaties en huurauto's.

Type vakantie: alles wat niet hierboven beschreven staat
Type reiziger: reizigers met specifieke wensen of interesses

Hier geldt eigenlijk dat je zelf moet kijken welke weer/prijs/drukte combinatie het beste werkt voor je. Drukte is er vooral in juni en augustus, de prijzen liggen het laagste in het voorjaar en najaar en zijn het hoogste tijdens het hoogseizoen en de klimaatgegevens staan hieronder vermeld:

Klimaattabel Chersonissos (Kreta)

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in C
Gemiddelde
nachttemp.
in C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in C
Januari 16 9 3 11 16
Februari 15 8 5 8 15
Maart 17 10 6 8 17
April 21 12 8 4 18
Mei 24 15 10 2 19
Juni 28 20 12 1 22
Juli 30 22 13 0 24
Augustus 31 23 12 0 25
September 27 19 10 2 24
Oktober 24 16 6 5 23
November 21 13 5 6 21
December 17 11 4 10 17

(Deze klimaatgegevens zijn overgenomen van Landenportal.nl met toestemming van Landenportal.nl)

 

Ontwerp & realisatie: Dimi3 - Alle rechten voorbehouden - cookies & privacy