Huurauto op Kreta

Chersonissos zelf is klein genoeg om alles te voet te doen. Zelfs lopen naar Piskopiano, Koutouloufari of het oude Hersonissos is niet te ver, mits je geen kinderwagens hoeft te duwen of slecht ter been bent.
Als je niet van plan bent om Chersonissos te verlaten heb je door parkeerproblemen en drukte zelfs vrijwel niets aan een huurauto.
Als je wel wat van het eiland wilt zien en niet afhankelijk wilt zijn van de georganiseerde excursies die via hostessen aangeboden worden dan is een huurauto in ideale oplossing. Door de ligging is Chersonissos een perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes op Kreta.

Een huurauto reserveren, waar doe je dat?

Het aanbod van autoverhuurders in Chersonissos is groot, net als op heel Kreta. Op vrijwel elke hoek van de straat kom je wel een autoverhuurbedrijf tegen. Er zitten echter grote verschillen tussen de prijzen, kwaliteit, betrouwbaarheid en voorwaarden van de onderlinge verhuurders.
Ik ben tijdens mijn verblijf in Chersonissos bij diverse autoverhuurders binnengelopen om te kijken of ik de auto die buiten stond met een prijsvermelding ook daadwerkelijk tegen die vermelde prijs kon huren. In geen van de gevallen was dat zo. Verzekering was nooit inbegrepen, soms was er sprake van allerlei toeslagen en de dagprijs was altijd gebaseerd op een huurperiode van minimaal 1 week.
In het ergste geval kostte een Opel Corsa die zogenaamd 22 euro per dag kostte uiteindelijk 246 euro voor 3 dagen, wat neerkomt op 82 euro per dag. is toch eventjes 4 maal de prijs die vermeld stond op de auto. Het vervelende is dat je vaak al bij die beste man op zijn kantoor aanwezig bent en dat de uiteindelijke prijs pas duidelijk wordt als het huurcontract al opgesteld is.

Verrassingen voorkomen

Om dergelijke verrassingen te voorkomen heb ik ervoor gekozen om vooraf een auto te reserveren vanuit Nederland zodat ik onderlinge prijzen en voorwaarden vooraf goed kon vergelijken. Bijkomende reden om vooraf te reserveren was dat een voorwaarde voor verhuur 2 degelijke autostoeltjes was voor een baby van 9 maanden en een kind van 4 jaar. Als je dat ter plaatse wilt regelen is het afwachten of ze kinderstoeltjes hebben en niet zelden zijn ze van een belabberde kwaliteit.
Omdat mijn naam bij redelijk wat autoverhuurders bekend zou kunnen zijn vanwege het beheren van de Kreta startpagina, heb ik ervoor gekozen een redelijk groot aantal verhuurders aan te schrijven onder de naam en e-mailadres van een vriend van me. Dit om te voorkomen dat mijn e-mails anders behandeld zouden worden.
Uiteindelijk heb ik 8 lokale verhuurders of tussenagenten op Kreta aangeschreven, 2 online verhuurders uit Nederland gespecialiseerd in vakantie auto's en de nederlandse filialen van 4 grote internationale autoverhuurbedrijven.
De wensen die opgegeven werden waren zeer duidelijk en specifiek:
- klasse VW Golf/ Opel Astra (minimale grootte) met airconditioning (bij voorkeur 4/5 deuren, maar geen must)
- met door verhuurder bevestigd, deugdelijk en schoon kinderzitje voor kinderen van 9 tot 48 maanden (9 tot 18 kilo), dit is het eerste type zitje. Dit zitje is voor een baby van 9 maanden bedoeld. Andere optie is een reiswieg van het merk Maxi-Cosi.
- met door verhuurder bevestigd, deugdelijk en schoon kinderzitje voor kinderen van vanaf 3,5 jaar (15 tot 36 kilo), dit is het tweede type zitje. Dit zitje is voor een kind van 4 jaar
- ingangsdatum: <niet relevant voor dit artikel>
- einddatum: <niet relevant voor dit artikel>
- totale verhuurperiode 5 dagen (in de tweede helft van juni 2006)
- prijsopgave inclusief alle kosten met wettelijk verplichte verzekeringen en eigen risico van maximaal 300 euro
- auto dient door verhuurder bij accommodatie gebracht en opgehaald te worden. De accommodatie is hotel Terra Maris in Chersonissos.
- indien mogelijk een niet-rokers auto

Bij aanvragen die via een normale e-mail liepen (dus niet via een mailformulier op de betreffende website) had ik duidelijke foto's toegevoegd van de betreffende kinderstoeltjes.

Resultaten - offertes

Ik heb lang getwijfeld of ik de resultaten wel of niet moest publiceren op internet omdat het om een steekproef gaat en er geen uitgebreide test uitgevoerd is. Totdat ik me realiseerde dat de gemiddelde consument, de toerist die naar Kreta komt, ook niet 20 pogingen gaat ondernemen om een auto te huren. Hij kiest maximaal een paar bedrijven uit en kijkt wat die te bieden heeft. Dus juist een steekproef is daarom de meest eerlijke testemethode. Van de 14 aangeschreven bedrijven reageerden er 10, waarbij Alamo het snelste reageerde (binnen een uur) en Avis het laatste (na 2,5 dag). Van vier bedrijven is niets vernomen. Er is geen herinnerings e-mail gestuurd; de oorzaak van het niet reageren is niet bekend en ontvangst van de e-mails door de betreffende bedrijven is niet aan te tonen. Daarom zal ik hier de namen van de 4 bedrijven niet publiceren. Het is niet mijn doel om ondernemers negatieve publiciteit te geven. Mogelijk gaat het hier om incidenten, hoewel ik 28,5% die niet reageert een erg hoge score vind.

Resultaten steekproef huurprijzen en voorwaarden n.a.v. offerteaanvraag op 12.06.2006
Bedrijf Type auto Huurprijs excl. 2 kinderzitjes Huurprijs incl. 2 kinderzitjes Eigen risico Opmerkingen
Crete Holidays Hyundai Accent n.v.t. € 146,00 geen (1)
Zorbas Fiat Punto n.v.t. € 188,00 geen (2)
Kritinet Hyundai Accent n.v.t. € 200,00 geen  
Autoverhuur-Kreta.com Hyundai Matrix n.v.t. € 260,00 geen  
Holiday Cars Seat Cordoba € 235,00 € 265,00 € 600,- (3)
Alamo Opel Astra € 276,50 € 306,50 € 600,- (4), (5)
Sunny Cars Skoda Fabia € 327,00 € 357,00 geen  
National Car Rental Suzuki Liana € 395,65 onbekend geen (6), (7)
Sixt onbekend onbekend onbekend onbekend (8)
Avis onbekend onbekend onbekend onbekend (9)

Uitleg opmerkingen:
(1) Hyundai Accent gekregen i.p.v. Hyundai Getz waarop oorspronkelijke offerte afgegeven is
(2) Fiat Punto is één boekingsklasse lager dan de rest
(3) Afkoop eigen risico kost bij Holiday Cars € 12,50 (€ 2,50 per dag)
(4) Afkoop eigen risico kost bij Alamo € 75,00 (€ 15,00 per dag)
(5) Alamo levert niet af bij accommodatie: huurauto dient opgehaald en ingeleverd te worden op Heraklion Airport
(6) Offerte National is exclusief kinderstoeltjes. Zij adviseren om die zelf maar mee te nemen (!)
(7) Offerte National is exclusief leverings- en ophaalkosten. Hoeveel die bedragen wordt niet vermeld
(8) Sixt geeft geen offerte, maar verwijst naar hun online boekingssysteem
(9) Avis komt na ruim 2,5 dag met het standaard e-mailtje "Voor prijsopgave of beschikbaarheid gelieve contact op te nemen met ons reservatiecentrum: 0900 235 2847 of via www.avis.nl"

De winnaar: Crete Holidays

Wij hebben voor een huurauto via Crete Holidays gekozen. De goedkoopste en een bedrijf waar ik al eens eerder naar alle tevredenheid had gehuurd. Om 10 uur 's morgens stond er netjes iemand met de auto bij het hotel. Het was een grotere auto dan oorspronkelijk afgesproken (Hyundai Accent ipv Getz), hij was bijna nieuw en goed schoon. De beloofde (gloednieuwe) kinderstoeltjes waren ook aanwezig.
Het ophalen van de auto was helemaal eenvoudig: ik moest gewoon zorgen dat de auto op het parkeerterrein stond en dat de sleutels bij de receptie klaarlagen. Alles is verlopen zoals afgesproken...een pluim voor Crete Holidays.
Voor het huren van een auto via dit bedrijf kunt u hier terecht.

Meer informatie over autoverhuur

Handige informatie en adressen vind je hier:
Autoverhuurders in Kreta en heel Griekenland
Autoverhuurtips (waar moet je op letten)
ANWB test autoverhuurders in 2005
ANWB test autoverhuurders in 2009
De valkuilen bij autohuur
auto huren op vakantie
 

Ontwerp & realisatie: Dimi3 - Alle rechten voorbehouden - cookies & privacy